Как да направите правилния избор за дигитализиране на книги с крехко подвързване

По време на своя процес на дигиатлизация много библиотеки, архиви и други културни институции често трябва да се занимават със сканирането на редки и деликатно подвързани книги, които не могат да се разполагат плоско и да се отварят под ъгъл от 180 °, без да се рискува да им се нанесат непоправими щети и следователно изискват използването на специална V-образна люлка, в която да бъдат разположени. Днес на пазара има голямо разнообразие от решения за дигитализацията на тези скъпоценни и крехки обекти и има няколко критерия, които трябва да се имат предвид при избора на най-доброто оборудване за даден проект, въз основа на неговите специфични нужди.

Решения „направи си сам“ и дериватни системи
Първият вариант, който се използва основно от малки културни институции с ограничени бюджети и неголеми проекти, но също така и от лица, които се интересуват от дигитализиране на личните си книги, са скенерите „направи си сам“. Системата  „направи си сам“ се състои в монтирането на вашата собствена структура от нулата или закупуването й в комплект. Обикновено комплектът за скенер  „направи си сам“ се състои от стенд, осветление и притискащо стъкло. След монтирането на стенда, към нея се монтират  две цифрови камери (DSLR). Процесът на дигитализация обикновено е изцяло ръчен и системата заснема четните и нечетните страници едновременно. Камерите и осветлението трябва да са точно поставени, за да се избегнат възможно най-много проблеми свързани със сенките и отблясъците, а размерът на материалите, които могат да бъдат сканирани, без да се налага да се правят нови настройки, е твърде ограничен. Въпреки че са разработени няколко софтуера с отворен код, които да контролират тези системи са необходими и някои познания по програмирането. За разлика  от скенерите, разработени от големите производители, които идват със специализиран софтуер, дигитализирането с този тип оборудване също ще означава повече „ръчни“ задачи след сканиране (например управление на метаданни, контрол на качеството, обработка на изображения и т.н.). Това вероятно е най-достъпното решение, но за сметка то е с по-голяма сложност на ежедневната употреба и постигане на производителност.

Цифрови гърбове за фотоапарати

По подобен начин и в допълнение към използването на професионални скенери, много културни институции, използват професионални цифрови фотоапарати от висок клас и дигитални гръбове, закрепени за стойки за копиране или стативи, за да фотографиране на обекти, полагани на V-образни люлки. Тези системи осигуряват много по-голяма гъвкавост, когато се налага да се справяте с документи, които имат различни изисквания за дигитализирането си. Въпреки това, в сравнение с скенерите за книги с V-образна люлка, целият процес - от правилното настройване на камерата и осветлението - до правилните настройки на фотоапарата и обработката на документа в последващата фаза (напр. често включващи преобразуване от RAW формат до TIFF и фино изрязване) отнема значително време и усилия и също така изисква добро ниво на познания в областта на фотографията. Използването на светкавици, което често се случва в тези системи, може да бъде доста предизвикателно за операторите в големите проекти за дигитализация

Професионални V-образни скенери

Специализираните V-образни планетарни скенери често се предпочитат за дигитализирането на крехки подвързани документи, тъй като включват вградени функции за боравене и дигитализиране на деликатни обекти, както и заради по-ергономичната и удобна за ползване среда за операторите. Всъщност, V-образните скенерите за книги са специално проектирани така, че да прилагат абсолютния минимален натиск върху документите по време на процеса на дигитализация. Тези скенери предлагат автоматично регулиращи се люлки за книги (със или без притискащо стъкло), LED осветление без излъчване на топлина и идват със специализиран софтуер за сканиране на подвързани документи.

В допълнение към стандартните изисквания като максимален формат и дебелина, разделителна способност и скорост, по-долу са изброени са някои допълнителни критерии, които трябва да се вземат предвид при оценяването на V-образни скенери за книги:

  • Тип камера: SRL / DSRL (Digital Single-Lens Reflex) или камера за линейно / регионално сканиране. Всяка камера има своите предимства и недостатъци и е важно да знаете, че всички SRL и DSRL камери са с механичен затвор, който трябва да бъде подменян на всеки 50 000 до 100 000 скана в зависимост от модела. Освен това, когато тези камери се използват в такива сканиращи конфигурации, затворът обикновено се счупи, преди да достигне тези бройки, тъй като тези камери не са предназначени да бъдат използвани във вертикално положение и затворът се поврежда по-бързо.
  • Апертурен ъгъл: какъв е минималният апертурен ъгъл и дали той е фиксиран или подлежи на настройка? Апертурният ъгъл може да бъде важен критерий когато имате стегнато подвързани книги, които могат да бъдат отворени единствено под малък ъгъл. Колкото по-тъп е апертурният ъгъл, толкова по-трудно е да се дигитализират текстове, разположени навътре в подшивката на книгата.
  • „Мъртъв ъгъл“: когато дигитализираме V-образно с помощта на притискащо стъкло, ще има загуба на информация в подшиването на книгата, където свързването на двете стъкла ще скрива част от информацията. Колкото по-малък е „мъртвият ъгъл“, толкова повече сканираното копия ще отговаря на оригинала.
  • Метод на придържане на страниците: пръсти, щипки, или притискащо стъкло. Когато скенерът дигитализира едновременно две страници при ограничен ъгъл на отваряне е много вероятно да се налага страниците на книгата да бъдат придържани разтворени по време на процеса. Използването на притискащо стъкло позволява страниците да бъдат изгладени, за да се избягва корекцията в изкривяването. Използването на пръсти или щипки би налагало допълнителна обработка и не е подходящо когато се дигитализират книги с текст в близост до ръба на страницата или за документи с бележки в полетата.
  • Процент на книгите, нуждаещи се от V-образно сканиране: Когато институцията има колекция от книги със стегната или крехко подшиване която е с малък обем добра опция е да се закупи обикновен скенер с допълнителен V-образен държач за книги като аксесоар.  При употребата на този аксесоар скенерът ще може да дигитализра само по една страница, което означава, че първо трябва да се сканират нечетните, а след това и четните страници. Софтуерът на скенера ще трябва да бъде настроен така, че да подрежда страниците в тяхната последователност. Процесът би бил по-времеемък, но решението е по-гъвкаво, тъй като позволява употребата на един скенер както за дигитализация на крехки обекти, така и за дигитализация на по-големи или плоски документи.
  • Движещи се части и консумативи. Дали сканиращата глава има директен контакт с документите, което може да доведе до повредата й поради праха върху книгата? Има ли движещи се части и кои са те? Статично ли е осветлението? По-малкото движещи се части в системата водят до друга голяма диференциация  - скенерите с по-малко такива изискват по-малко поддръжка и ще бъдат по-надеждни.
  • Наличие на страници, които се разгъват.  Не е невъзможно по време на процеса по дигитализация в книгата да се появят страници, които се разгъват или други вложки. Разгъващите се страници обикновено са много големи при разгъване и трябва да да се отбележат, за да се сканират отделно. Има някои конкретни скенери с V-образна везна, които позволяват да се сканират книги при ограничен ъгъл на отваряне, а също предоставят и възможността да се сканират големи разгъвки.
  • Възможност за дигитализиране налъскави документи. Проблемите с отблясъците и отраженията са често срещани при дигитализацията и в още по-голяма степен – при дигитализацията при ограничен ъгъл, тъй като светлинният източник се отразява на противоположната страница. Ъгълът от 120° е единственият ъгъл на отваряне, който предотвратява отразяванията между противоположните страници. Допълнителната функцията „против отблясъци“ също може да бъде плюс.

В заключение на казаното до тук, съществуват няколко решения за дигитализиране на подвързани обекти при ограничен ъгъл на отваряне и е необходимо да се оценят няколко елемента, за да се избере най-подходящата система за конкретните колекции. Стандартните спецификации, свързани с разделителната способност, формата и бюджета, макар и важни, не са единствените елементи, които трябва да бъдат взети под внимание.

Сабрина Рой, i2S