Дигитализация на световното културно наследство

i2S произвежда и предлага най-новите технологии, позволяващи дигитализиране на всички видове подвързани документи: инкунабули, стари книги, вестници, снимки, карти и планове, пергаменти, обекти (3D дигитализация) във всеки файлов формат.

Библиотеките, архивните центрове, музеите, сервизните бюра са изправени пред предизвикателството да защитят частното и общественото културно наследство. Тяхната цел е да разпространят историческите творби в цифров формат за архивиране или споделяне на съдържанието чрез цифрова библиотека.

Нашите партньори и клиенти държат истински съкровища в ръцете си

Комапнията i2S е продала скенери и софтуер за книги в почти всяка страна на света, така че може да се твърди, че участва в цифровизацията на световната ни история. Най-старите книги, най-крехките карти или ценните творби са дигитализирани с устройства i2S.

Например, екземпляр от Библията на Гутенберг, „Изгубени илюзии” от Оноре Дьо Балзак и други ценни съдържания, са били дигитализирани с i2S скенери. Също така най-старата карта на САЩ е сканирана със Suprascan скенер. Известни музеи като Ермитажа в Санкт Петербург, Русия разполагат с решенията за дигитализиране на много големи картини (рамки с размер 2А0) на френската компания.

От хартиена книга до 3D анимация с добавена реалност

Преди няколко години i2S пусна новаторска публикация: факсимиле на книга, публикувана през 1782 г., озаглавена „Salle de Spectacle de Bordeaux“, написана от архитекта на Grand-Théâtre de Bordeaux Виктор Луи. Тази книга първоначално има двадесет и една архитектурни плочи и гравюри на сградата, както и десет страници текст на старофренски език в застъпничеството на Виктор Луи и неговите 7 трудни години работа.

Ето защо i2S участв в цифровизацията на тези оригинали и създава „Hyperlivre“. Тази книга е обогатена с допълнително съдържание (видеоклипове и 3D анимация с добавена реалност), за да направи мост между миналото (хартиения оригинали) и бъдещето (3D ефекти).

Пътят на дигитализацията: екзотично пътуване

Всяка година някои скенери се продават извън обичайните ни пазари. Например, един CopiBook е бил продаден на човек, който иска да дигитализира местни колекции на остров във Френска Полинезия. Също така, китайски художник е придобил скенер за голям формат, за да дигитализира картини, които са част от неговата собствена семейна колекция.

От друга страна, проектите за дигитализация биха могли да започнат и след лоши геополитически събития. В някои страни, участници в международни конфликти или войни гарантирането на културното им наследство е от ключово значение, въпреки текущата ситуация. Също така, след земетресение (като в Непал или Хаити), някои ценни колекции трябваше да бъдат цифровизирани от Националния архив.
Скенерите за книги могат да разкриват тайни… и да пазят много други!

Орели Баронет, i2S